• 1401/03/01 - 12:53
  • تعداد بازدید خبر : 14884
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه
انوکساپارین

انوکساپارین یا کلگزان چیست؟

***انوکساپارین یا کلگزان چیست؟***

انوکساپارین باعث رقیق شدن خون می شود و شبیه هپارین است. وزن مولکولی انوکسوپارین از هپارین کمتر است و به همین دلیل ایمنی بیشتری نسبت به هپارین دارد. این دارو ممکن است در بیماران بستری برای پیشگیری از آمبولی مخصوصا پس از جراحی تعویض مفصل زانو یا لگن، کاهش ریسک خطر حمله قلبی یا سکته مغزی و یا  در زنان باردار برای خون رسانی بهتر به جنین و پیشگیری از سقط جنین استفاده شود.

 

عوارض انوکساپارین:

سوزش، درد، خارش، حساسیت و کبودی در محل تزریق آمپول انوکساپارین معمولا ایجاد می شود علاوه بر این خونریزی در نقاط مختلف بدن ممکن است اتفاق بیافتد که نشان دهنده دوز بالای دارو است.  این علائم ممکن است بصورت خون دماغ شدن، ادرار تیره، مدفوع سیاه، سردرد، گیجی، تغییر بینایی و یا احساس خستگی مفرط مشاهده شود.

نحوه ی تزریق انوکساپارین:

اول دستان خود را با آب و صابون بشویید پس از تمیز کردن محل تزریق با الکل، اجازه دهید آن محل خشک شود. سپس تزریق را آغاز کنید چون وجود رطوبت موجب افرایش احساس سوزش می شود. سرنگ را در دست خود گرفته و غلاف پلاستیکی آن را با دقت بیرون بیاورید. دقت کنید که سوزن سرنگ به جایی برخورد نکند. چنانچه قطره از قسمت انتهای سوزن خارج شد پیش از ترریق با ضربه زدن بر روی سرنگ آن را برطرف کنید. ترریق را آغاز کنید قبل از ترریق سرنگ آماده شده را هواگیری نکنید. ترریق در حالت ننشسته یا خوابیده انجام دهید. قسمتی از سطح شکم در طرف چپ و یا راست ، از پهلوها تا 5 سانتی متر به ناف را انتخاب کنید زیرا دارای بافت زیر جلدی آزاد می باشد. پوست تمیر ناحیه شکم را با دست دیگر خود به کمک انگشت شست و سبابه، نیشگون مانند بالا بیاورید. فشار ملایم ایجاد کنید تا فقط یک پشته ایجاد شود. سپس سرنگ را در حالت 90 درجه تا آخر وارد محل برجسته کنید . چین پوستی شکم را تا پایان ترریق به آرامی نگه دارید چون در این حالت دارو تنها وارد بافت چربی شکم می شود و به عضله نمی رسد. همانطور که محل برجسته در دست شماست ترریق را به آرام و با دقت انجام دهید تا جایی که انوکساپارین موجود در سرنگ خالی شود. همانطور که محل برجسته در دست شماست سرنگ را به آرامی و مستقیم بیرون بیاورید و سپس ناحیه ترریق را آزاد کنید . نوبت های بعدی را به صورت یک در میان در سمت چپ یا راست ترریق کنید. یعنی اگر دیروز در سمت راست شکم ترریق انجام شد امروز باید در سمت چپ ترریق صورت بگیرد و همینطور به تناوب ادامه می یابد. اگر چه در سایر نقاط نیز می توان ترریق را انجام داد مثلاً در عضله بازو، اما کناره های سطح شکم به علت جذب سریع دارو محل مناسبی برای تزریق می باشند. اگر احیاناً ترریق انوکساپارین به جای شکم در ناحیه بازو صورت گرفت باید این ترریق با زاویه 45 درجه صورت بگیرد زیرا بافت زیر جلد بازو بسیار کمتر از شکم بوده و در تزریق 90 درجه احتمال ورود دارو به عضله وجود دارد.

 

پس از تزریق:

 

این امکان وجود دارد که تا حدود 20 دقیقه بعد از ترریق در محل تزریق احساس سوزش و گزگز کنید . این مسئله طبیعی بوده و جای هیچ نگران نیست. فقط ناحیه ترریق را نخارانید و با دست آن را فشار ندهید چرا که بعدا در اطراف محل تزریق شاهد کبودی خواهید شد.

 

سوالات رایج بیماران:

سرنگ های انوکساپارین را کجا باید نگه دارم؟

- سرنگ های استفاده نشده باید در مکانی امن و دور از دسترس کودکان نگهداری شوند. آنها را در دمای اتاق، در جعبه ارائه شده و دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.

 

اگر حباب هوا در سرنگ وجود داشته باشد، چه کاری باید انجام دهم؟

- سرنگ معمولاً حاوی حباب هوا است. قبل از تزریق لازم نیست هوا را خارج کنید.

 

اگر مقدار زیادی انوکساپارین تزریق کرده باشم، چه کاری باید انجام دهم؟

- برای مشاوره باید با پرستار یا پزشک خود تماس بگیرید.

 

اگر تزریق انوکساپارین را فراموش کردم چه باید بکنم؟

- برای مشاوره باید با پرستار یا پزشک خود تماس بگیرید.

 

چگونه می توانم درباره انوکساپارین بیشتر بدانم؟

- می توانید بروشور اطلاعات بیمار را در جعبه انوکساپارین مطالعه کنید.

 

با سرنگ های استفاده شده چه کنم؟

- سرنگ های استفاده شده را (با نوک سوزن رو به پایین) در سطل جمع آوری وسایل تیز که به شما داده شده است قرار دهید و همیشه دور از دسترس کودکان قرار دهید. هرگز این سطل را با سایر زباله های خانگی خود دور نیندازید.

 

منابع:

https://www.darooyab.ir/G-1661/Enoxaparin-Sodium

https://www.nbt.nhs.uk/our-services/a-z-services/pharmacy/pharmacy-patient-information-leaflets/how-inject-enoxaparin-at-home

https://www.isf-ific.com/%D8%B1%D8%A7%D9%87%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%81%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7/%D8%A2%D9%85%D9%BE%D9%88%D9%84-%D8%A7%D9%86%D9%88%DA%A9%D8%B3%D8%A7%D9%BE%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%86-%DB%8C%D8%A7-%D9%BE%D8%AF%DA%A9%D8%B3%D8%A7%D9%86/

 

 

.

 

  • گروه خبری : آموزش بیمار,آموزش متخصصین
  • کد خبر : 88094
کلمات کلیدی
مرضیه  علیپور
خبرنگار

مرضیه علیپور

تصاویر

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1401/03/01 12:53