توصیههای تغذیهای موثر در پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی عروقی
- تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه:
تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی از مواد غذایی مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن است و تنوع یعنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی که در پنج گروه اصلی غذایی (گروه نان و غلات، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت، تخممرغ، حبوبات و مغزها، گروه میوهها و سبزیها) معرفی میشوند.
- کاهش مصرف چربی و روغن در برنامه غذایی:
غذاها تا حد امکان به صورت آب پز، بخارپز یا کبابی مصرف شوند. همچنین لازم است مصرف غذاهای سرخ شده، سوسیس، کالباس، خامه، چیپس، پفک، سسها، مغز، دل و قلوه، کله و پاچه در برنامه غذایی کاهش یابد. پوست مرغ و چربیهای قابل مشاهده گوشت و مرغ قبل از طبخ جدا شود و از قسمتهای کمچرب گوشت استفاده شود. از گوشتهای کمچرب مانند گوشت مرغ و ماهی به جای گوشت قرمز استفاده شود و حداقل دو مرتبه در هفته ماهی مصرف کنید. چربی موجود در ماهی از نوع چربیهای مفید است. به جای سرخ کردن ماهی آن را به شکل بخارپز و یا تنوری استفاده کنید.
همچنین لازم است از انواع لبنیات کمچرب مانند شیر، ماست و پنیر استفاده شود و از مصرف پیه و دنبه که حاوی چربیهای اشباع هستند خودداری کنید. از مغزهایی مانند گردو، فندوق و بادام که دارای چربیهای مفید هستند نیز به مقدار مناسب استفاده کنید.
- توجه به نوع روغن مصرفی:
از روغنهای مایع مانند روغن زیتون و روغن آفتابگردان به جای روغن حیوانی و روغن نباتی جامد استفاده شود. از مصرف غذاهای سرخ کرده پرهیز شود و در صورت لزوم از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده شود. مصرف روغن زیتون و مغزها به دلیل کنترل انرژی دریافتی باید متعادل باشد. از روغنهای مایع معمولی (غیر سرخ کردنی) و روغن زیتون در سرخ کردن غذاها استفاده نشود.
- کاهش مصرف مواد قندی:
مصرف بیش از حد مواد قندی و نشاستهای مانند برنج، ماکارونی ، شکلات، نوشابهها و ... باعث افزایش وزن، بالا رفتن فشار خون و چربی خون شده و منجر به بروز بیماریهای قلبی عروقی میشود. بنابراین باید در برنامه غذایی روزانه از مصرف بیش از اندازه این مواد خودداری شود. از میوههای تازه به عنوان میان وعده استفاده شود. از دوغ کم نمک و بدون گاز، آب و آب میوههای طبیعی به جای نوشابههای گازدار استفاده شود. از مصرف زیاد قند و شکر همراه با چای خودداری شود. همچنین زیادهروی در مصرف کشمش و خرما به افزایش کالری دریافتی و چاقی منجر خواهد شد.
- کاهش مصرف نمک:
مصرف نمک باید هنگام تهیه و طبخ غذا کاهش یابد و از نمکدان در هنگام صرف غذا و سر سفره استفاده نشود. از مصرف غذاهای کنسرو شده و بسیاری از مواد غذایی بستهبندی شده آماده به دلیل دارا بودن مقادیر زیاد نمک خودداری شود. از مصرف بیش از اندازه غذاهای شور مانند ماهی دودی، آجیل شور، چیپس، پفک ، سوسیس و کالباس خودداری شود. از سبزیهای تازه، سیر، لیموترش تازه، آب نارنج، آویشن و ... برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک استفاده شود.
- افزایش مصرف فیبر:
فیبرها ترکیباتی هستند که در دیواره سلولهای گیاهان مانند سبزیها، میوهها، سبوس، غلات کامل، حبوبات و مغزها وجود دارند. مصرف فیبرها خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد و همچنین از یبوست پیشگیری میکند.
- افزایش مصرف میوهها و سبزیها در برنامه غذایی روزانه:
میوهها و سبزیها در پیشگیری از بیماریهایی نظیر بیماریهای قلبی عروقی و برخی از انواع سرطانها به خصوص سرطانهای سیستم گوارشی و یبوست موثرند، بنابراین مصرف 3 تا 5 واحد از میوهها و سبزیها در برنامه غذایی روزانه توصیه میشود. در برنامه غذایی روزانه سبزیها یا سالاد (کاهو، کلم، گوجهفرنگی، خیار، هویج، فلفل دلمهای سبز و ...) همراه با غذا مصرف شود. میوههای تازه به عنوان میان وعده مصرف شوند. به جای تنقلاتی که ارزش غذایی کمی دارند از خشکبار (برگه زردآلو، کشمش و ...) و سبزیهای تازه به عنوان میان وعده استفاده شود.
نظر دهید