مطلب آموزشی
داروی سیمواستاتین
داروی سیمواستاتین چیست و چه کاربردی دارد؟
داروهای در دسته ی استاتین ها چربی های در گردش خون را کاهش می دهند، به ویژه کلسترول موجود در لیپوپروتئین با چگالی کم یا همان LDL.
داروهای دسته استاتین عبارتند از آتورواستاتین، فلوواستاتین، لوواستاتین، پیتاواستاتین، پراواستاتین، روزوواستاتین و سیمواستاتین. سیمواستاتین دارای اثرات بسیار مفیدی بر انواع پیامدهای قلبی عروقی، با حداقل عوارض جانبی می باشد.
به دلیل سابقه طولانی ایمنی و توانایی اثبات شده برای کاهش خطرات قلبی عروقی، اخیراً بدون نسخه در سطح دوز 10 میلی گرم در برخی کشورها در دسترس است. انباشته شدن کلسترول و چربی در امتداد دیواره شریان ها (فرآیندی که به عنوان تصلب شرایین شناخته می شود) جریان خون را کاهش می دهد و بنابراین اکسیژن رسانی به قلب، مغز و سایر قسمت های بدن شما را کاهش می دهد. نشان داده شده است که کاهش سطح کلسترول و چربی خون با سیمواستاتین از بیماری قلبی، آنژین (درد قفسه سینه)، سکته مغزی و حملات قلبی جلوگیری می کند. تنها اثر نامطلوب مهم، اگرچه نادر، سیمواستاتین، میوپاتی است. حالت شدید آن، می تواند به شکل رابدومیولیز باشد که ممکن است منجر به نارسایی حاد کلیه شود.
نحوه ی مصرف:
- سیمواستاتین به صورت قرص و به صورت سوسپانسیون برای مصرف خوراکی عرضه می شود. قرص ها معمولا یک بار در روز در شب مصرف می شوند. این سوسپانسیون معمولاً یک بار در روز در شب با معده خالی مصرف می شود. دستورالعمل های روی نسخه خود را به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز خود بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمی شوید توضیح دهد. سیمواستاتین را دقیقا طبق دستور مصرف کنید.
- از مصرف بیشتر یا کمتر یا بیشتر از آنچه پزشک تجویز کرده است، پرهیز کنید.
- پزشک ممکن است شما را با دوز کم سیمواستاتین شروع کند و به تدریج دوز شما را افزایش دهد.
- حتی اگر احساس خوبی دارید به مصرف سیمواستاتین ادامه دهید. بدون مشورت با پزشک، مصرف سیمواستاتین را قطع نکنید.
احتیاطات لازم:
- اگر به سیمواستاتین، هر داروی دیگر یا هر یک از ترکیبات موجود در قرص سیمواستاتین یا سوسپانسیون خوراکی حساسیت دارید، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید.
- اگر از داروهای ضد قارچی مانند ایتراکونازول (اسپورانوکس)، کتوکونازول (نیزورال)، استفاده می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.
- در صورت مصرف سیکلوسپورین (Gengraf، Neoral، Sandimmune)؛ دانازول؛ اریترومایسین (E.E.S.، E-Mycin، Erythrocin)؛ جمفیبروزیل (لوپید)؛ مهارکننده های پروتئاز HIV مانند آتازاناویر (ریاتاز)، داروناویر (پرزیستا)، فوزامپرناویر (Lexiva)، ایندیناویر (Crixivan)، لوپیناویر (در Kaletra)، نلفیناویر (Viracept)، ریتوناویر (Norvir، در Kaletra)، ساکویناویر (Invirase) و تیپراناویر (Aptivus)؛ نفازودون؛ تلاپرویر (Incivek)؛ و تلیترومایسین (Ketek احتمالاً پزشک به شما خواهد گفت که سیمواستاتین مصرف نکنید.
- اگر بیماری کبدی دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر بیش از دو نوشیدنی الکلی در روز می نوشید، اگر 65 سال یا بیشتر دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- همچنین اگر غده تیروئید کم کار، دیابت، تشنج، درد یا ضعف عضلانی، فشار خون پایین، یا بیماری کلیوی داشته اید به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید به پزشک خود اطلاع دهید. در طول درمان با سیمواستاتین نباید باردار شوید. با پزشک خود در مورد روش های پیشگیری از بارداری که برای شما مفید است صحبت کنید. اگر در حین مصرف سیمواستاتین باردار شدید، مصرف سیمواستاتین را قطع کرده و بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. سیمواستاتین می تواند به جنین آسیب برساند.
- در صورت شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید. در حین مصرف سیمواستاتین نباید شیر دهید.
عوارض جانبی
- سیمواستاتین ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. اگر هر یک از علائم زیر شدید شد یا از بین نرفت، به پزشک خود اطلاع دهید:
یبوست، دل درد، حالت تهوع، سردرد، از دست دادن حافظه یا فراموشی، گیجی و خارش یا قرمزی پوست
سیمواستاتین خارجی یا ایرانی؟
بر اساس نتایج تحقیقات، توانایی داروی سیمواستاتین ساخت ایران در کاهش کلسترول تام و LDL کلسترول, با مشابه خارجی آن مطابقت دارد.