مطلب آموزشی
اطلاعاتی درباره ی داروی "ایزوسورباید دی نیترات"
قرص ایزوسورباید دی نیترات در گروه دارویی نیتراتها قرار دارد و برای پیشگیری از توسعه درد قفسه سینه (آنژین) استفاده میشود. گاهی اوقات این دارو همراه با سایر داروها برای افراد مبتلا به نارسایی قلبی تجویز میشود.
کاربرد:
ایزوسورباید دی نیترات در پیشگیری و درمان آنژین صدری حاد و درمان آنژین صدری مزمن مصرف میشود و یک داروی ایده ال و متداول برای درمان بیماری های قلبی است. این دارو به صورت خوراکی در تهیه فرمولاسیون های سریع رهش و آهسته رهش بکار می رود. ایزوسورباید بصورت قرص خوراکی کنترل رهش بین 50-40% فراهمی زیستی دارد.
با توجه به نتایج تحقیقی، استفاده از ایزوسورباید دی نیترات خوراکی می تواند بروز علایم پره اکلامپسی شدید را در بیماران مبتلا به پره اکلامپسی خفیف به تاخیر بیندازد و در درمان مفید واقع شود. در مطالعات نشان داده شده است که ترکیب ایزوسوباید دی نیترات همراه با داروی هیدرالازین می تواند در درمان نارسایی قلبی موثر باشد.
مکانیسم اثر ایزوسورباید دی نیترات:
عامل گشادکننده ی عروق؛ از طریق اتساع عروق شریانی و عروقی ، موجب شل شدن عضلات صاف قلب می گردد. هم چنین تقاضای اکسیژن عضله ی قلب را کاهش می دهد. اثر نیترات ها در کاهش فشار خون ناشی از گشاد شدن عروق محیطی می باشد. در مطالعات گزارش شده است که این دارو دارای اثر طولانی مدت گشاد کنندگی عروق در درمان بیماری های عروق کرونر که اخیرا انفارکتوس میوکارد یا سکته قلبی نداشته اند را دارد. همچنین افزایش فشار خون عروق ریوی می تواند با این دارو کاهش پیدا کند.
فارماکوکینتیک ایزوسورباید دی نیترات:
مقدار زیادی از این دارو در اولین عبور از کبد متابولیزه میشود. نیمه عمر دارو از راه زیر زبانی 60 دقیقه و از راه خوراکی 4 ساعت است. اثر ایزوسورباید از راه خوراکی پس از 40-14 دقیقه و از راه زیرزبانی پس از 5-2 دقیقه شروع میشود. طول اثر دارو از راه خوراکی 6-4 ساعت و از راه زیرزبانی 2-1 ساعت است. ایزوسورباید، پس از آن که تقریباً به طور کامل متابولیزه شده از طریق کلیه دفع میشود.
عوارض جانبی ایزوسورباید دی نیترات:
- قلبی عروقی: افت فشارخون، افزایش فشارخون برگشتی، سنکوپ، آنژین صدری ناپایدار
- سیستم اعصاب مرکزی: سردرد
هشدار ها برای ایزوسورباید دی نیترات:
- این دارو در موارد زیر باید با احتیاط فراوان مصرف شود:
کمخونی شدید، خونریزی مغزی، ضربه اخیر به سر، گلوکوم، عیب شدید کار کلیه، پرکاری تیروئید، سابقه انفارکتوس اخیر قلبی.
- با مصرف طولانی مدت نیتراتها، ممکن است نسبت به اثر آنها تحمل ایجاد شود و در نتیجه، نیاز بیمار به دارو افزایش یابد. برای اطمینان از حفظ اثر مطلوب، پیگیری دقیق وضعیت بیمار توصیه میشود.
- در صورت لزوم قطع مصرف دارو، مقدار مصرف باید به تدریج کاهش داده شود.
- در صورت بروز تاری دید یا خشکی دهان یا تشدید آن، مصرف دارو باید قطع شود.
منابع:
https://www.darooyab.ir/G-1721/Isosorbide-Dinitrate
http://dspace.tbzmed.ac.ir/xmlui/handle/123456789/23212
https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=152672
https://www.sid.ir/fa/Journal/ViewPaper.aspx?id=89169
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa042934
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0002914976903222
نظر دهید